Објекат ,,С.Синђелић“

 

 

Дом ученика средњих школа у Нишу ,,Стеван Синђелић“ један је од најстријих средњошколских домова у Србији.

Изграђен је 1926.године као дом за збрињавање српске ратне сирочади из балканских и Првог светског рата.

Средства за изградњу Дома потичу из “Српског потпорног фонда “ основаног 1914. у Лондону. Ради се о добровољним прилозима Британаца за помоћ Србији. У акцији прикупљања прилога учествовао је велики број британске  деце.

Иницијативу за изградњу сиротишта у Нишу покренула је госпођа Карингтон Вајлд, истакнута и угледна чланица Фонда.

Црква ,,Св. Пантелејмона“ је Британцима уступила 1,3ha поседа за изградњу дома који је и данас у граду познат као ,,Енглески дом“.

Британска управа је била у периоду 1926-1946. године када је Дом предат на управљање ФНРЈ.

Године 1953. Дом је променио функцију и назив.Сиротиште је постало интернат са званичним називом Дом средњошколске омладине „Стеван Синђелић“.

Биста госпође Карингтон Вајлд која је после II.светског рата уклоњена из дворишта, године 2004. је враћена, а 7. новембар, дан кад је Дом отворен 1926. године наставља да се обележава као Дан дома.

Објекат „Стеван Синђелић“, има корисну површину 1420 м“, смештајни капацитет од 20 соба и 91 ученика, који похађају средње школе у Нишу, у двокретним, четворокреветним и шестокреветним собама. Дом од заједничких просторија поседује: библиотеку са читаоницом, ученички клуб, чајну кухињу коју користе ученици, теретану за ученике, савремену кухињу са трпезаријом, приручни магацин и меморијалну собу посвећену хуманим Британкама, оснивачима дома.

 

 

Pritisnite "ENTER" za pretragu ili "ESC" da biste zatvorili prozor.