Историјат


Дом је изграђен у Јагодин-мали у Нишу, на црквеном имању, и освећен је 7. новембра 1926. године у присуству високих званица међу којима је био и кнез Павле са супругом Олгом. Домом су управљале Енглескиње Флоренс Мо и Џин Ранкин, учеснице Балканских ратова и Првог светског рата, ангажоване као санитетске сестре у српској и савезничким војскама, а обе су прошле и Албанску Голготу и пробој Солунског фронта.

Зграда Енглеско – српског Дома на дан отварања 7. новембар 1926. године.

 

Док је Европом увелико беснео Први светски рат, у Лондону је 1916. године обележен Видовдан и одата почаст косовским јунацима. Видовдан се обележавао и каснијих година, а иницијатор је била Карингтон Вајлд.

Карингтон Вајлд је Србију упознала током Балканских ратова, а од септембра 1914. године руководила је Српским потпорним фондом који је бринуо о школовању српске омладине у Лондону. Пре него што ће овај фонд бити угашен утапањем у званични државни програм помоћи Србији, Вајлдова оснива посебан приватни фонд – за изградњу дома за српску ратну сирочад у Нишу. Добротворка је сваке друге године долазила у Ниш и доносила помоћ прикупљену у Енглеској.

Рад фонда несебично су помагале и Лејла Мјуријел Пеџет (комесар британских медицинских мисија током Првог светског рата) и др Елси Мод Инглис. После објављивања текста у "Тајмсу" у коме је апеловано да се помогне Србији, фонду су приступили Винстон Черчил, Лојд Џорџ и други високи званичници, а почасни председник фонда била је британска краљица Мери, супруга краља Џорџа Петог.

Мис Карингтон Вајлд

комесар британских медицинских мисија током Првог светског рата Мис Лејла Мјуријел Пеџет

др Елси Мод Инглис

Pritisnite "ENTER" za pretragu ili "ESC" da biste zatvorili prozor.