Спомен соба из улице Леди Пеџет


У здању Енглеског дома, саграђеном 1926. године добровољним прилозима британских грађана, отворена спомен-соба у знак сећања на његове осниваче и британске болничарке које су чувале и школовале српску сирочад до 1946.

Дом ученика средњих школа Ниш има два објекта у којима је смештено више од 300 ученика. Један од објеката, у граду познат као Енглески дом, има занимљив историјат и стар је 85 годинa. Саграђен је 1926. као дом за српску ратну сирочад из Балканских и Првог светског рата, средствима Енглеског потпорног фонда, основаног 1914. године у Лондону. Фонд је основан као хуманитарна, невладина организација заснована на добровољним прилозима британских грађана. Винстон Черчил је био његов члан, док је почасни председник била британска краљица Мери.
По завршетку Првог светског рата, део добовољних британских санитетских јединица које су у рату бринуле о српским борцима, пролазећи са њима све голготе, укључујући и Солунски фронт, вратиле су се у Србију и многе од тих медицинских сестара остале су у Србији. На иницијативу Карингтон Вајлд, затим леди Лејле Мјуриел Пеџет и још неких личности, из средстава овог Фонда је 1926. године изграђен дом за сирочад у Нишу, у такозваној Јагодин-мали, на имању Цркве Св. Пантелејмона, која је великодушно уступила део свог поседа Британкама. Улица у којој је Енглески дом саграђен и где се и дан данас налази носила је назив Леди Пеџет све до 1948. године.

Од 1926. до 1946. године у Енглеском дому су живеле, српску сирочад чувале и школовале и домом управљале Мо Флоренс и њена помоћница мис Џин Ранкин, која је и усвојила једно сироче. То је био Вивијан Ранкин Пити, који је постао познат као добар фудбалер нишке "Победе". Нема тачних података о томе колико је деце прошло кроз дом за те две деценије, али се зна да су Енглескиње децу васпитавале у православном духу и да су имале блиске односе са нашом црквом и славиле све велике православне празнике. Црквени великодостојници су били чести гости Дома, тако да је седмог новембра 1927. године Дом освећен и сва деца која су живела у њему крштена.

Том пригодом чинодејствовали су владика нишки Доситеј и охридски архиепископ Николај Велимировић, а том догађају су присуствовали, поред многобројних званица и грађана, кнез Павле и кнегиња Олга.

Краљ Александар је био лични пријатељ Енглескиња и доживотни покровитељ Дома, који је иначе и често посећивао.

Енглескиње су добитнице највиших одликовања, световних и духовних, Оредна Светог Саве првог реда, Ордена краља Александра, највишег одликовања Кола српских сестара, као и одликовања британских краљева Џорџа Петог и Џорџа Шестог.

После више деценија у двориште Енглеског дома је враћена биста госпође Карингтон Вајлд - иницијатора оснивања овог дома, копија урађена по гипсаном моделу који се налази у нишком Народном музеју. У знак захвалности, поштовања и сећања на госпођу Карингтон Вајлд, мис Леди Пеџет, мис Мо Флоренс, мис Џин Ранкин и друге Британце пријатеље српског народа ми смо једну собу, спомен-собу у овом предивном здању, које је британски легат, опремили и посветили њима, како се њихова хуманост и љубав према српском народу, не би заборавила, без обзира на различите токове друштвених збивања и на промењиве политичке околности. Хумана дела су незаборавна и својствена само изузетним личностима.

У име британског амбасадора у Београду Стивена Вортсворда, сoбу је на дан Дома ученика средњих школа Ниша недавно отворио почасни конзул Велике Британије у Србији Петар Бошњакобић. Том чину је присуствовао и помоћник минстра просвете за ученички и студентски стандард Зоран Трнинић.

Pritisnite "ENTER" za pretragu ili "ESC" da biste zatvorili prozor.